Thursday, October 20, 2011

sedetik di lata perangin.., sehidup peristiwa...


video

   mungkin suatu peristiwa itu menjadi suatu kenangan bila ia sudah berlalu...betul kan? PIMPIN SISWA KEM LATA PERANGIN , MANONG PERAK, memberi aku seribu erti yang aku sendiri tidak menjangkakan..disana bermacam perkara berlaku..dari satu pengalaman yang dirasakan mencabar..kini menjadi detik yang dikenang-kenang..dan disini bermulanya tugasan aku sebagai pembantu urusetia (cameraman n video maker)..disebalik lensa keamer aitu bermula lah kisah toksu...

bermula dengan mengisi borang untuk menjadi tenaga penggerak PIMPIN tahun ni, aku dengan semangat yang berkobar-kobar, aku mengisi borang..hehe namun sedih kerana borang yang dihantar tidak sampai, namun dengan semangat yang tinggi aku terus mengisi borang buat kali ke-2..alhamdulillah, rezeki kau, dapat jadi tenaga penggerak, namun sedikit kekesalan aku alami adalah kerana posisi yang diminta tidak dapat dipenuhi, namuna aku diberi peluang untuk menjadi PU, tak apa lah asalkan tahun ini aku boleh p pimpin...aku terima tugas dengan hati yang sangat tertekan dan sangat tidak merelakan..namun itulah toksu, senadainya itu menjadi pilihannya..dia akan terus untuk berkhidmat.. tampa hati yang gembira aku sembunyikan dengan senyuman yang terukir dibibir..seringkali juga aku tersasul dengan tugas yang diber..terlalu ingnkan tugas yang satu lagi sampai aku tak sedar yang aku ter overlay tugas orang..namun itulah aku..

     minggu pertama, hari pertama dan saat jejak kai di lata perangin aku sudah dimarahi..huhh salah faham dengan tugas yang aku pikul..salah sendiri...tugas yang dilihat amat mudah namun ia memenatkan..tapi kalau tugas itu yang aku inginkan..ia tidak la terasa penat, namun macam aku bagitahu awal tadi, tugas ayng aku pikul adalah sedikit kerana keterpakasaan, dan sedikit ketidak relaan hati..namun gagah kan diri juga walau dalam hati kerap kali menangis, kecewa dan sedih..tapi tak de sapa yang tahu kerana ia seringkali aku lindungkan dengan senyuman...walaupun sedikit hipokrit dengan senyuman itu, aku terpaksa melakukannya jua sbab inilah pilihan aku...bermula dengan minggu pertama disana, walaupunada rasa yang bercampur, aku dapat rasa jua sedikit keseronokan, dengan bantuan kawan-kawan yang tidak pernah meninggalkan aku sendiri... minggu pertama tudak lah memenatkan sangat, walau aku tak berapa enjoy namun ada la sedikit keseronokan yang mengubat hati,.


video
   

      sejarah terlakar lagu pada saat minggu kedua.. masih dengan kemera dan video maker, aku jalankan tugas ..namun kali ini sedikit memenatkan kerana stress nya kerja..namun aku masih lagi menunjukkan senyuman..walaupun penat namun tugas yang dipikul harus disempurnakan dengan baik..namun apa yang seronok minggu kedua..aku ditemukan dengan dua insan  ni..hahha leh jadi member ..dari malam pertama hingga hari last kami berborak bila ada jew masa lapang..selalunya waktu sentri la.. berkwan dengan mereka membuatkan aku sedikit lupa akan stress tugas aku..letih tetap letik tapi bila bersembang dengan dia orang..buat aku segar semula..fuhhh..minggu last minggu ketiga sama jew cam minggu kedua..semau berjalan dengan baik walaupaun kadangkala aku juga dimarah..hahahhatapi takpa lah janji aku dah buat yang terbaik..

  di lata perangin manong jugalah mengamut peristiwa dalam hati ..yang melibatkan perasaan dan jiwa..hahha namun biasalah orang yang kesunyian cam aku nih akan cuba untuk mencari seberapa banyak hiburan .. tapi apa yang mungkin tanpa ak jangka ialah sal soal hati..hahah , kenapa yer di lata perangin tu lah aku mula suka pada seseorang..entah kenapa aku mula tertarik dengan dia, hurmm cam ni la kata pujangga, perasaan ini sukar untuk diramal..saat kami mula berkenalan, memang tiada apa yang aku rasa, just sometime i feel..selalu jew mahu tersenyum bila aku bersembang dengan dia..selalunya toksu nih banyak mulut tapi bila bersembang dengan dia, toksu hanya menjadi pendengar..dan less word to says something when she talking..haha.  dalam 3 hari tu la aku mula ingin rapat dengan dia, bukan pe saja nak wat kawan..lau ade ruang nak buat lebih dari kawan..tapi 2 luar perancangan la..hehhe rasa yang aku alami tu sama macam aku mula2 kapel deng ex aku..hahah tapi aku sekat rasa tu, cukuplah sekadar untuk menjadi kawan yang rapat saja...tapi..rupanya tak lama persahabatan kami, ntah mana silapnya..persahabatan itu terputus selepas seminggu berkenalan..susah nak bagitahu, nak gambarkan perasaan tu kan..mungkin dia dapat mengagak perasaan yangaku alami dan terus menghilangkan diri, entahlah..sekadar memori sahaja yang tinggal...

   kehidupan di kem lata perangin, manong perak telah banyak memberi aku sejarah, pengajaran, teman, kawan dan kehidupan...walaupun pimpin kali ni aku hanya sebagai PU...namun rasa bersyukur harus haru terapkan, walau tak dapat posisi yang aku minta namun menjadi PU juga sudah cukup untuk aku melepaskan hajat aku..walau pu ada sesetengahnya masih belum lagi tercapai...xpew la..janji , PIMPIN, aku telah menjadi sebahagian daripada penggeraknya...hurmm rasanya cukuplah dengan ni..nak cau dulu..taaaa


video




Monday, October 10, 2011

terguris,kecewa, dan hampa ...biarlah

dalam hidup saya, hanya mahu tengok orang disekeliling saya gembira,
bila depa ada masalah saya sedia menjadi pendengar yang setia,
bila depa gembira xpew kalau saya dilupa,
bila depa sedih n memerlukan teman, carilah saya,
sbb 2 saya xsuka bila,
saya ada masalah nak kongsi dengan depa,
bila saya sedih nak dop jauh dari depa,
bila saya gembira biar depa tau...
sbb saya xnak owng disekeling saya sedih....
tapi kekadang saya kesal gak..
sbb depa tak pernah nak faham situasi saya...

    mungkin ini lah diri aku yang sebenar..sapa tahu kan..namun  aku tetap gembira kerana aku cuba untuk memecahkan kata2 kawn gembira senang nak cari, kawn sedih susah..aku cuba nak menjadi disebalik kata2 tu, tapi kekadang banyak tekanan, dari kecik aku memang susah nak berkawan, entah la nape, mungkin ramai yang tak suka perangai aku kot...entah dalam family pon selalu aku dibandingkan...mungkin sebab aku nakal kot..sebab  tu aku faham bila ade owng sedih dan ditinggalkan keseorangan...fuhh mengalir air mata derr...
    
    orang tengok aku ni gila2, menyampah , bodoh, apa ag yer.. ye memang ak cam 2, aku memang tak serius sebab aku dah bosan jadi orang serius kat rumah..dah bosan..aku nak lari dari jadi serius dengan orang sekeliling aku, tapi boleh ker??aku tunjuk perangai gila2 aku bukan nak suh orang nilai aku, tapi aku nak lari dari stress ak, owng tak tahu sebab setiap aku stress, aku sembunyikan..aku cakap banyak sbb ak nak lri dari hidup aku yang selama ni bisu...napew yer?? aku selalu kata...kalau ak diberi pilihan antara umur dengan  kebahgiaan owng disekeliling aku, apa yang aku pilih?? aku akan pilih kebahagiaan tuk semua orang...tapi ada nanti yang akan kata, "bodohnya mamat nih, wat pew nak owng gembira, bek pilih hidup unur...leh hidup lama..."betul tapi itu pendapat owng tu...kalau la ada orang yang pernah kenal aku dari kecik sampai sekarang..dia akan faham kenapa...tapi xde...

    kadang2 timbul juga rasa frust terhadap orang disekeliling aku..yer la bila ada situasi yang memerlukan mereka faham, tapi mereka tak faham atau buat2 tak faham...xpew la itu hal mereka..tapi kekadang aku yang jadi stress tuk itu..napew nak menilai aku dari luaran yer?? betul kata sesetengah owng, luaran melambangkan dalaman..but if u lookong some of book, cover luar pyer la terok..tapi bila ade yang membelek dalaman 2,ternyata ada benda lain yang dijumpai..aku juga mahu seperti buku itu, biar orang mengenali aku dengan kenal siapa aku yang sebenar..yang luaran aku tunjuk 2 hanya sebgai ujuan untuk orang yang ingin berkawan dengan aku...hurmm, biar lah apa pon orang ingin menilai aku..yang tahu hanya allah dan aku sahaja apa yang aku rasa ...

   seperti makhluk lain , aku juga memerlukan kawan tuk jadi peneman, alhamdulillah kerana allha bagi beberapa kawan yang boleh aku anggap kawan..namun sifat aku juga yang suka berkawan nih kekadang menjadi masalah..mungkin aku perlu tegaskan seburuk mana pun orang 2..kalau dia mahu berkawan dengan aku, ak boleh jadi kawn dia, tapi aku juga manusia, jika aku berkawan selamanya aku akan anggap dia kawan.tapi jangan sampai aku membenci..aku mungkin masih boleh berkawan..but in my own way how i treat him /her...maaf inglish broken cikit...

    semasa aku menulis nih, sebenarnya aku stress, a lot of tressess, kalau mereka yang baca blog/ artikel nih mungkin akan tahu, but aku xharap pon orang baca, tapi kalau ade yang baca..mekasih yer..stress dengan tugasan yang aku sendiri xtau adakah aku ikhls nak wat atau ak terpaksa nak wat..sikap aku, never say no to any tugasan yang diberi, walaupon aku rasa terpaksa atau dengan bahasa lembut nya xmahu buat, but like i say before..never say no...kelemahan aku..suka tolong kalau diperlukan...tapi kekadang keinginan tidak meghalalkan kemahuan..ingin menolong selagi termampu tetapi kekadang disalah ertikan sehingga terguris perasaan, namun masih tersenyum..itulah fazri..selalu aje overlay tugas orang, selalu saha diingatkan supaya kenal/faham tugas sendiri, aku sangat berterima kasih tuk itu..but sometime niat aku hanya nak membantu, tapi aku cross the line, n yang tahu hanya sekadar memerhat dan biar jew aku hanyut dulu..end the end aku hanyut jauh baru tali pendek dihulurkan...ramai yang tak suka aku kerana aku bersikap cam 2.tapi xramai yang tanya aku "napew kou selalu overlay tugas orang, xfaham tugas kew??"xde sorang ponw tanya..yang tahu, isi peluru tembak dari jarak jauh...lepas tu sembunyi...pe ke hal la...namun aku amat berterima kasih kat seseorang nih..yang xjemu2 nak nasihatkan aku supaya jangan bertindak lebih dari tugas yang diberi..thank yer tuan...

   mungkin ap yang baik ialah aku berhenti...berhenti tuk berharap..harapan yang mungkin orang lain tak akan faham...kekadang terfikir juga adakah yang terbaik untuk aku utk hanya diamkan diri, dan hanya muncul bila owng memerlukan teman tuk mengisi kekosongan, kesedihan atau apa pon...aku nak juga orang tahu aku juga ada kekurangan dan kelebihan..dan aku nak juga orang mengerti yg aku juga manusia yang sering kali tersilap..dan aku nak juga teman yang dapat berkongsi bukan hanya senyuman dengan aku, tapi juga air mata..namun semua tu memang hadir..hanya dalam khayalan aku sahaja..benar..mungkin aku xnampak ade saja yang ingin menjadi teman suka duka, jika ada biarlah khayalan menjadi kenyataan...aku juga akui aku xpernah nak serius, gila2,bodah, suka overlay tugas yang diberi, tapi jauh disudut hati aku..aku hanya mahu sempurnakan hajat sebelum aku terlambat...dan bila sampai saat tu nanti...hanya allah yang akan tahu kekesalan aku...tapi biarlah, kerana saat ini aku dah cuba untuk penuhinya....biarlah ini hanya sekadar luahan hati aku....jika ada yang membaca, jangan tersalah erti, ni hanya ingin mendodoikan hati yang sedikit terguris,kecewa dan hampa...tapi ingat teruskan tersenyum yer..ibarat kata2 semangat ini

"hidup mesti ceria,
jangan bermasam muka,
senyumlah,
kerana ia pengubat luka"

jadikan pengalaman pahit itu sebagai penduan untuk terus berjaya..

Thursday, September 29, 2011

gembira jika mereka gembira...

DSLR, mungkin semua tahu apakah itu kemera DSLR kan?? yer dengan ada nya kemera itu dapat la kita rakam setiap detik yg kita inginkan..bukan bermaksud kemera lain tak boleh, tapi sekarang trend pelajar U , suka bergaya dengan DSLR...termasuk ak, walaupun yang pinjam...heheheh,. namun apa yang ingin aku ceritakan bukan la pasal DSLR tu, tapi pasal foto dan kehidupan ... kenapa yer?? meh cini nak citer...

setiap orang akan mempunyai masa2 atau peristiwa2 yang ingin dirakamkan, tak kiralah dalam bentuk video atau foto, dan mesti kemera yang digunakan untuk melaksanakan pekerjaan itu kan??betul tak??namun apakah kita merasai kepuasan jika hanya mengambil foto @ video??tentu tidak kan??begitu la aku sekarang??baru2 nih ada kawan aku konvo, dan dia minta aku mengambil gambar untuk dia. dan berbekalkan DSLR yang dipinjam , aku cuba untuk mengambil gambaq dia dengan sebaik mungkin, kerana dalam hati aku, kalau amik gambaq tak cantik nanti dia tak puas hati, so aku pon akan tak puas hati sama kan??so nak guna camera biasa takot gambaq tak cantik, pinjam la DSLR kawan..amik gambar dengan DSLR ni nampak sangat cantik kan?aku rasa paus sebab kawn aku gembira..tapi bagi orang yang gila kemera cam aku nih..bila dah ada kemera yang agak bermutu gambarnya nih..mula la tangan gatal snap gambaq citu cini kan??tak kiasah la. so aku teruskan amik gambar kekawn yang berniaga kat gerai konvo..uhhuhu best der gua g tau lu semua..bukan per best sebab banyak perangai dan lagat dapat aku snap..fuhh puas ati ak der ...tapi 2 jew la setakat puas hati aku jew..hehhe tapi memandangkan depa tau yang aku amik gambaq depa, depa minta aku
post kat fb depa...dan distu baru aku dapa kepuasan yang sebenar...kerana apa??kerana gambaq ak telah menimbulkan suasana yang gembira dikalangan depa..mana tak nya gambaq yang aku amik kebanyakan adalah gambaq curi, so depa pon tak perasan la..komen mengomen berlaku..dan disitu dapat dilihat kegembiraan dan keakhraban sebuah persahabatan..dan disitu kepuasan ak yang sebenar..bukan sebab dapat amik foto, tapi sebab foto 2, aku dapa melihat kawna aku gembira...disitu la aku merasai perhargaan terhadap foto itu...

mungkin ramai tak menyedari yang satu2 pekerjaan itu akan kita dapat rasai kepuasannya jika ia dapat mengembirakan orang lain..dan dari segi kontek cerita ak nih..aku dapat merasai kepuasan dengan menggunakan foto dan DSLR, tapi banyak lagi benda yang dapat dijadikan alat untuk kita mengeratkan sebuah persahabatan tu..so mungkin buat masa ni aku hanya dapat merasai sedikit sahaja kerana DSLR pinjam, dan insya allah jika ada rezeki, akan aku merasai full kepuasan tu jika dengan DSLR sendiri.. sebelum aku cau....cau lu.. assalamualaikum.. :

Friday, August 12, 2011

"WAYANG" di tempat traning sudah selesai, sekarang menunggu "WAYANG" di U lak..:)

      pertemuan dan perpisahan adalah satu adat dalam sesebuah pertemuan. dan sekarang itulah yang berlaku terhadap aku..hahaha napew yer??meh nak cerita...ceritanya lau tengok tajuk pown dah tahu kan..tapi inilah cerita disebalik perkataan "WAYANG" 2...mungkin dalam seumur hidup aku..rasanya inilah pertemuan dan perpisahan yang bermakna...saat 3 bulan menjalani latihan amali di media prima atau lebih tepat tv3 nak tepat lagi di primeworks...hahah "WAYANG" juga lah yang mengeratkan persahabatan yang aku sendiri tidak disangka.dan dalam saat inilah apabila perpisahan terjadi..ia berjaya menjemput air mataku keluar...hanya dengan post di fb jew...fuhhh tak tahan do..lau sorang2 kat umah..dah abes tisu 1 kontena..hihihi..
     
      apa yang mungkin aku tak lupa ialah saat aku wayang..hahah tranee wayang 2 satu kesalahan besaq tau..tapi .....heheheh ni pown part of traning gak tau...2 minggu pertama semasa traning aku tak dapat sesuaikan diri dengan persekitaran... yer la bagai rusa masuk kampung...hahah sory to say..but its my mistake..apa pon semua 2 berubah bila aku di pinjamkan kepada seseorang ni.... fareed syariff atau dengan nama bestnya boy..hhihihi..saat aku memulakan traning disini, aku sendiri rasa tak leh servive ..heheh yer la sebelum 2 aku ditugaskan buat satu program yang orang kata satu flatform tuk glamour dan ia berjaya mengubah niat asal aku..hahhah tapi, allah itu maha penyayang..dia hadirkan abg boy untuk menyedarkan aku satu perkara...kalau xtak keluar tv pon leh glamour gak..walau orang tak kenal siapa kita..namun semua tu xde la best sangat..apa yang penting kita puas hati dengan apa yang kita buat..glamour tu letak tepi(dia xpernah gtau tapi stail dia wat kje 2 wat aku faham sendiri)..dia juga ajar aku banyak perkara..allah menuliskan takdir aku disini..dari awal pertemuan dengan abg boy n the geng(ade ag beberapa owng) aku diajar satu perkara ke satu perkara, dari dunia pekerjaan hingga lah ke dunia kekeluargaan... selama aku di universiti memang aku diajar untuk melakukan kerja secara team work..but with mr boy, benda tu bukan hanya teori tapi ia merupakan salah satu perkara  yang dipraktikkan..teringat lak pada mula2 dulu.saat aku xde kenderaan ag nak datang kerja..abg boy taruk aku habes2..just about team work..n sejak tu baru aku tahu apa sebenarnya team work...


       persahabatan dan kekeluargaan.. haa jangan terkejut..aku juga belajar semua ni semasa traning..with mr boy and the geng..hahha..lau cerita mungkin setahun pon tak akan abes...nanti  la aku cerita...tapi sepanjang  aku traning bersama mereka, bagaikan bukan macam tranee n supervisor, but like family,like broters..yer  la abg kandung aku pon sebenarnya xpernah semesra dia..hiih...nak tahu nanti aku ceritakan..sabaq lu..panjang sangat nih..nanti xde point nak cerita sal dia owng..hehe..ni nak cerita pasal saat aku menjadi tranee di sini jew.. namun setelah 3 bulan, wayang aku berakhir pada 12 ogos 2011, hahha dan sebenarnya sepanjang aku menulis nih, air mata aku xmalu2 nak keluar...yer la entah bila lagi aku nak wat semua kerja ni...buat editing walaupun aku banyak wayang, teman abg boy pergi kubur ayah dia, teman depa sampai pagi just nak siapkan editing..kena marah kat abg boy n banyak ag...hehehe tak tau la..lau ikot hati nak sambung lagi tapi ...hurmmmm..xpew la...hurm xleh nak menulis la bila air mata nih mengacau.....nanti ak sambung balik dalam "sepanjang perjalanan latihan amaliku"..heheh hopely that time xde air mata mengacau yer..




(sebenarnya blog nih tak ramai yang follow, that why aku suka menulis disini...heheheh)  

hikmah ujian

     "sesungguhnya,ibadatku,solatku,hidupku,dan matiku,hanyalah kerana allah taala"....ungkapan yang selalu disebut setiap kali ak mengerjakan solat 5 waktu..mungkin angka 22 adalah suatu angka yang singkat bagi umur seseorang insan itu, tapi bagaimana pula dengan insan yang sudah berkali-kali diambang maut ?? mungkin 22 tahun itu merupakan satu waktu yang di0lihat begitu berharga bukan?? "allah tidak akan melewatkan ajal seseorang walaupun sesaat atau mengawalkan walaupun sesaat"..mungkin ayat ini pernah namun itulah janji allah terhadap hambanya. berbalik kepada cerita sepanjang 22 tahun ini, ada sedikit cerita yang ingin aku kongsikan..baik buruknya untuk iktibar kepada semua.

     allah maha adil dalam memberikan nikmatnya kepada hambanya. alhamdulillah allah masih menyanyagi umat seperti aku nih.hari ini menziarahi kubur, mengingatkan aku kepada detik disaat aku hampir menghuni tanah perkuburan itu...10 tahun lalu..ceritanya bermula pada sepuluh tahun dulu dimana allah menguji aku dengan manarik nikmat kesihatan yang dianugerahkan olehNya kepada aku. jika diceritakan mungkin ramai yang terperanjat dan bertanya "kenapa sampai cam tu sekali"..dulu aku diam tanpa sebarang jawapan,tapi kini jawapannya ialah "inilah takdir ilahi terhadap saya". aku pernah berada disaat dimana kedaan aku 50/50 antara hidup dan mati, ketika itulah aku dimasukkan ke dalam wad CCU,selama 2 minggu aku tidak sedarkan diri..namun takdir aku, umur aku masih panjang dan aku diberi peluang untuk hidup sehingga sekarang...

Sunday, July 10, 2011

kerja : ikhlas dan paksa

kerja, mungkin kita akan terfikirkan banyak perkara,..gaji, beban kwerja, suasana kerja dan kerja apa yanga akan menanti kita nanti...hahha tapi bagaimana pula jika kita  buat kerja tanpa sebrang hbuan atau gaji?? itu kerja juga kan??hahaha..tapi itulah yangakan dilalui oleh sesetengah peajar apabila menjalani latihan industri yang dimana dia tidak akan diberi sebarang imbuhan atau elaun. tapi persoalannya jika ini berlaku, adakah kita akan berpegang pada niat asal kita iaitu mencari sebanyak mana pengalaman???satu lagi persoalan yang perlu kita lihat adakah setiap pekerjaan yang kita lakukan itu ikhlas??hurmm. dan dalam setiap pekerjaan kita akan merasai satu persaan yang akan selalu melawan kita...iaitu tekanan atau stress...heheheh mungkin ada yang tertanya-tanya apakah yang sebenarnya ingin aku sampaikan ni kan??...ok lah aku stright to the point jew la. kita mencari sesuatu, dan mediumnya adalah latihan amali yang dimana medium yang dimana kita akan cuba unuk mengguna setiap ruang yang ada untuk mempraktik segala teori yang kita belajar di dewan kuliah kan?? 
 jika melihat akan apa yang kita belajar didalam dewan kuliah dalah teori, dan sebenarnya teori xkan sama jika kita melakukan praktikal.. kenapa yer tak sama??semua sebenarnya sudah ada jawapan untuk ini kan..yer betul..jika teori kita hanya membaca dan membaca,l sedangkan apa yang kita baca hanya dapat menguatkan fikiran..namun juka kita melakukan praktikal, mungkin ia membantu, tapi ingat, kita manusia yang akan ada kelemahan megingat..dan apa yang kita baca tidak sesalu terjadi dalam kehidupan sebenar..sebagai contoh..hehehe. dalam dunia praktikal sebenarnya baru kita dapat menilai diri atau keupayaan sebenar kita..dalam dunia praktikal ia sama jew jika kita melangkah dalam dunia pekerjaan, dan dunia pekerjaan tidak sama dengan apa yang kita gambarkan dalam dewan kuliah(hahah tapi rasanya semua dah tahu dah kan??). semasa jalankan latihan industri @ LI ni la yang beri kita stress , pengajaran dan juga sedikit pembelajaran(sdikit??nanti korang decide sendiri k).
dalam dewan kuliah, kita akan belajar semua tentang teori, kemera ni apa fungsi, boom mike apa fungsi,cam ner nak jadi pr yang baik..dan macam2 lagi(ilmu mescom 2), namun bila dah menjalani LI baru kita akan nampak sebenarnaya keguanna semua tu walau seetengahnya kita dah belajar, namun cara nak operate semua 2 kadangkala tidak sama dengan teori yang kita belajar dalam dewan kuliah..hahah itu lah cabaran dalam LI nihh...
sebut tentang LI juga kita akan kenal ramai orang..xkira yang baik dan yang xberapa mesra(baik gak 2). kalau disini aku memang kenal ramai yang macam ni..hihihi tapi bak kata diri sendiri, ado den kisah, lantak ko la..tapi yang paling tak minta ialah bila kita tress dalam emlakukan sesuatu pekerjaan dan jangan terkejut jika kaite berLI, kita akan diberi beban yang sama dengan staff tetap..itu jangan dilupai yer..tapi betul la kata ustza, ikhlas dan betulkan niat kita dalam melakukan sesuatu pekerjaan, hha napew aku ckap cam 2..sebab aku sendiri dah terkena dalam LI ni..bukan kata niat xbaik cuma terpesong sedikit jew..yer la bila dah msuk syarikat popular nihh, niat sedikit brubah, bukan dah sekadar nak mencari ilmu tapi dah nak menumpang sedikit kepopularan syarikat..kesannya,,aku yang stress..hhihihi, so nasihat aku, lau niat kita 2 nak cari ilmu..jangan pesongkan niat untuk benda lain yer..terima kasih...huhihhih
k sambng sedikit lagi cerita sal LI.... kalau kita dapat program yang tidak membebankan kita + penyelia yang baik an sporting + banyak benda yang dia ajar..ist soo good tapi bila kita daopat yang sebaliknya...stress jelah jawabnya...but ist all depaend on us sebenarnya, pandai kita serap stress 2 pandailah kita dapat hidup dalam dunia LI nihh..heheh nanti sambung ag...sbb masih da 1 bualn lagi nak ber LI nihh,hihihihi...k assalam

Monday, June 27, 2011

alhamdulillah, umurku masih panjang

   dalam meredah kehidupan sebagai insan yang hina di muka bumi ini, alhamdulillah adalah ucapan terbaik untuk seseorang mengucapkan syukur pada maha pencipta , tak kira apa pun keadaan yang dihadapi. alhamdulillah, itulah ungkapan yang bermain difikiran dan dibibir aku pada pagi tadi sehingga sekarang dan ianya berterusan. satu malapetaka atau lebih enak jika aku mengatakan ianya dugaan dari Allah kepada hambanya yang selalu lupa akan nikmat yang diberi. kata orang malang tidak berbau dan begitu lah yang terjadi pada aku pada pukul 10 pagi tadi ketika aku hendak ke tempat kerja(LI). malang yang benar-benar menyebabkan aku melupakan terus niatku hendak menyambung LI aku, takut ia berulang lagi. ya walau bagaimanapun kita cuba berhati-hati, namun jika dikendaki oleh ilahi, maka semua itu akan terjadi juga. kemalangan....ye kemalangan yang hampir-hampir buat semangat aku hilang dalam mencari ilmu di syarikat yang aku tengah internship sekarang. Ya Allah syukur yang tidak terhingga kepadamu kupanjatkan. dan kerana kejadian tersebut aku masih lagi terkejut dan semangatku masih lagi belum pulih.


   sebut tentang kemalangan tu, ia sebenarnya berlaku hampir-hampir dengan tempat LI aku, malang yang betul-betul tidak berbau. disebalik lebatnya hujan mencurah menyirami bumi hari ini, merupakan satu petanda malang yang akan menimpa aku. sebenarnya kalau aku ingat, perkara yang akan menimpa aku telah didatangi oleh 2 tanda yang dilihat seperti memberitahu aku. dan tanda tu sememangnya telah memberitahu aku tapi aku yang tak perasan. aku pendekkan cerita, setibanya di lebuh raya yang selalu aku lalu, ada seorang uncle bermotosikal cuba untuk melintas jalan berkenaan, mungkin kerana hari masih hujan, uncle tu melintas je kerana beranggapan aku hendak membelok. aku pula dengan tidak meyangka bahawa uncle tu terus je membelok, masih menunggang motosikal aku (c-70), xde la laju sangan, sebab moto tu pun 70 cc jew. tapi munkin inilah nasib aku, benda ini terjadi. aku cuma bernasib baik kerana aku sempat membrek moto, tapi memandangkan jalan licin aku tak dapat mengelak uncle tersebut. aku terpelanting namun disini menunjukkan kekuasaan Allah yang esa, dia tidak mengambil nyawaku ,bahkan aku hanya cedera ringan sahaja. uncle tu mengalami luka yang agak teruk juga kerana terpaksa di refer ke hospital, atas nasihat doctor yang aku bawa uncle itu ke kliniknya. uncle tu balik dengan diambil oleh anaknya tadi. aku sampai sekarang masih memikirkan tentang uncle tadi, dan anakya ada berjanji akan menhubungi aku untuk penyelesaian seterusnya.


   mungkin bagi sesetengah manusia itu, senang sahaja melupakan Allah, namun Allah tidak pernah melupakan hambanya. dan ada sesetengah itu mempunyai nasib yang baik kerana allah masih memberi dugaan untuk mereka mengingati penciptanya. alhamdulillah dengan kebesaran Allah, dia masih meyayangi aku dengan memberi dugaan ini supaya aku tidak lalai dari mengingatinya. Ya Allah, berdosanya jika aku melupaimu, meninggalkan suruhanmu, kerana tanpa aku sedari, Engkau selalu menhamparkan dugaan untuk ku, supaya aku tidak lalai dalam mengingatimu. dan kepada yang lain. jika Allah memberi kamu sesuatu cubaan, janganlah melatah, tapi berkatalah " terima kasih Ya Allah, sesungguhnya ujian /dugaan MU ini memberi aku kekuatan supaya aku tidak lalai dalam menelusuri hidup, supaya aku tidak lalai mengingiatiMU" 

Monday, June 13, 2011

mencari sesuatu dalam hidup

  mencari sesuatu dalam hidup... berbicara dalam mencari sesuatu dalam hidup nih.. mesti ramai yang inginkan kejayaan kan??semau akan ingin merasai kepausan yang gemilang dan maksimum bila melakukan sesautu pekerjayaan. yup itu betul dan tepat sekali. ada yang juga meletakkan harga yang lumayan untuk sesuatu yang dikerjakan. macam insan yang masih belajar, mesti nak markah yang tinggi dalam setiap agsiment dan ujian yang dilakukan, kan. namun mungkin ada yang tidak sedar yang mereka juga salah dalam menilai sesuatu kejayaan. bagi yang bekerja , gaji yang tinggi adalah kepuasan, tol tak??betul sebab itu adalah keperluan dan tuntutan. dan aku disini bukan ingin membicarakan tentang gaji atau nilai. just nak ambil skop fikiran ak dalam melakukan tugas..it all about internship program.
   
   aku masih lagi terbayang kata-kata kekawan ku dulu, internship adalah laluan untuk orang menilai diri dan keupayaan kita, dan jika kita bagus, peluang pekerjaan juga cerah. dan di tempat aku menjalani internship juga ada yang berbicara begitu. betul tak salah tu. tapi aku puer fikiran adalah berbeza. dalam fikiran aku, yer aku juga mahu orang menilai untuk peluang pekerjaan yang cerah, namun aku juga mahu menilai dalam sudut yang lain iaitu, adakah ini jalan yang aku pilih. dalan LI ni banyak juga mengajar aku, dalam buat sesuatu pekerjaan tu, ada yang lebih beharga selain gaji dan pangkat, ianya adalah pengalaman..hahah mesti ramai yang gelakkan lau baca ni, but it is what i think when i do some work, hahah letih , emosi tergangu dan macam -macam lagi akan di alami bila kita melakukan kerja. namun dengan pengalaman yang bagus, kita akan dapat megawal semua itu dengan cara yang berkesan. hahah sebenarnya ada cerita hari ini . bekerja tanpa stress adalah yang paling baik. dan semua itu akan dapat kita lakukan bila kita dapat bekerja dengan orang berpengalaman dalam mengawal keadaan.

    cerita tentang agsiment yang dilakukan pada hari ini, hahah banyak sungguh pengalaman. dari pengurusan masa hinggalah dari melayan erenah keluarga talent, but semua jadi ok bila bekerja buakn dalam keadaan stress. walaupun tidak seperti yang dijadualkan hari ni, namun ia boleh dianggap satu kejayaan kerana, semua pulang dengan gembira walaupun masing-masing letih..eheheheh, itulah pengalaman, tabik to u bossi. dan semasa menjalani tugasan tersebut, mereka juga ada bercakap tentang gred, maklumlah ak hanya trenee, hanya mahu pass dalan LI ni. tapi agsiment hari ini memberi aku tanggapan baru, bukan gred yang perlu aku kejar, tapi pengalaman, memang kalau ditanya seua tak mahu fail dalam LI,tapi adalahkah Li mereka itu bermutu??adakah mereka belajar??itu persoalannya.aku ni lembab sikit namun bukan bodoh,dulu mungkin niat hanya nak A dalam LI namun kini aku sedar, walau aku fail sekalipon, if benda tu dapat mengembirakan aku dan aku dapat some input for myseft, naper nak pertikaikan result yang akan aku peroleh kelak kan??its more than result. justeru itu aku tak mahu dah nak mensia-siakan masa LI aku lagi. pejalanan LI aku dah sampai sebulan,dan aku harus belajar untuk mendapatkan seberapa banyak pengalaman.

(akan disambung lagi)

Wednesday, June 8, 2011

pengalaman mematangkan minda, pelajaran berlaku setiap detik (bahagian 2)

        sambungan dari eps. 1, haha, xde la..hurmmm sebut sahaja tentang pengalaman dan pengajaran ni, saya baru je telah diiajar sesuatu yang saya sendiri tidak terfikir untuk belajar tentang itu...iaitu cuba untuk menerima sebarang perasaan yang tidak seharusnya kita alami...bagaimana yer lau nak hindarkan perasaan itu seandainya ia muncul dengan spontannya ??hahahha sini ada sedikit tips untuk sesiapa yang baca blog nih, xdela pandai sangat tapi belajar dari pengalaman.


        sepanjang  menjalani latihan industri nih, sebenarnya banyak sudah saya belajar, yang pertamanya saya mengaku dengan adanya pertambahan dalam ahli "keluarga" kami, dia bagaikan menjadi tali ukur bagi saya, kenapa eak saya cakap seperti itu?? sebnarya saya sekarang selalu di bandingkan dengan dia, yer la baru seminggu dia dah dapat buat egsiment sedangkan saya dah 2 minggu tapi masih tiada agsiment lagi... masa mula-mula dibandingkan seperti itu memang la rasa tidak senang .... namun saya sedar ianya cuma salah satu cara untuk team saya memberi peransang untuk saya terus berusaha memberi yang terbaik. apa yang berlaku cumalah drama yang mereka reka supaya kita mempunyai sifat yang mahu lebih berusaha dalam melakukan sesuatu, bukan sahaja untuk LI ni tapi untuk kehidupan kita juga. dalam menjalani LI juga kita akan disajikan pengalaman bekerja walaupun ini hanyalah sekadar syarat untuk pengijazahan, namun sebenarnya ia merupakan peluang untuk kita sendiri membina kerjaya kita.itulah pesan rakan-rakan saya sebelum saya menjalani LI ni, thank a lot my friends..


        haa, na bgi sedikit tips la jika nada sedang menjalani LI atau bekerja tapi feeldown dengan apa yang anda lakukan, sini ada sedikit tips  nak kongsi,,huhuhu

1. selalunya kita dengar tentang nasihat ni, think positif atau berfikaran positif", sebenarnya ia memang membantu, just cara anda melakukannya jangan la hanya melakukan jika anda tress sahaja, tapi amalkan dalam setiap lagkah anda dan jangan mengeluh jika anda mengamalkannya.


2. jangan berputus asa dan ikhlaslah dalam setiap apa yang anda lakukan. kerana setiap pekerjaan tu, memang takkan jadi sempurna, walaupun begitu, jika kiat selalu ikhlas dalam melakukannya, kita pasti akan merasakan kemanisan jika ikhlas itu ada dalam setiap kerja yang kita lakukan. macam kata-kata ustaz la jika kita tanya ustaz kan. satu lagi, jika kita di banding atau di herdik kerana tugas yang kita lakukan tidak bagus atau sebagainya, jangan mudah melatah atau berputus asa, just take it as your challenge,jangan sesekali mudah putus asa.


ni hanya 2 je, tapi sebenarnya setiap apa yang kita lakukan, jika kita enjoy dengannya,kita tidak akan asa payah atau susah, tapi ia merupakan satu benda yang akan membuatkan kita merasakan gembira...jadi, janganlah selalu mengeluh atau berfikiran negetif, kawal keadaan dengan akal yang matang bukan dengan akal yang beremosi..jom fikirkan bersama dan anda yang yang tentukan..insha allah akan ada sambungannya lagi...

Tuesday, May 31, 2011

pengalaman mematangkan minda, pelajaran berlaku setiap detik (bahagian 1)

    mungkin ramai yang perasan, setiap detik kehidupan adalah peluang untuk kita belajar..dah berkali juga saya menyatakan bahawa pengalaman adalah guru yang terbaik dalam kehidupan manusia, tapi adakah semua orang sedar akan itu??? hurmmm mungkin kesedaran itu selalu diselindungi dengan sikap sesetengah insan yang suka merungut dalam kehidupan...tapi bercerita tentang pengalaman adalah guru yang baik...saya ada cerita yang mungkin dapat menghilangkan kekeluhan kepada sesiapa yang suka mengeluh bila dia tidak sedar pengalaman itu berharga...

    buat masa sekarang dah seminggu saya menjalani latihan industri atau dalam bahasa bergayanya aialah intership program.. biasa la pengajaran berlaku setiap detik dalam hidup ini kan?? tapi bukan nak menyentuh apa yang saya dapat dalam tempoh seminggu tu, just nak cerita cikit tentang pengalaman selama seminggu nihh..dalam tempoh seminggu saya masih belum dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran, maklumlah saya ni lembab sikit bila masuk dalam dunia baru  ni.. dan selalu banyak dugaan yang saya hadapi ..hahhaa..mungkin kalau yang pernah menjalani LI ni,mereka akan mengeluh , banyak sangat dop relax, bos cerewet, kena buli dan macam-macam lagilah..namun mereka lupa baawa inilah proses pembelajaran...bak kata orang, nak mendapatkan sesuatu yang baik tu amatlah la susah, namun akan menjadi senang jika kita tahu caranya...

hermmm banyak lagi nih nak cite..tapi sekarang time kje...nanti la saya sambung lagi sal ini...

(bersambung)

Monday, May 9, 2011

pencarian

  pencarian...selalu sangat berlaku dalam hidup setiap insan, tanpa disedari ataupun memang dalam keadaan sedar, hem memang lumrah hidup manusia yang selalu mencari dan ingin memuaskan hati...namun mungkinkah kita merasa suatu pencarian itu adalah satu yang menunjukkan kita masih lagi tidak berpuas hati dengan apa yang kita ada??atau mungkin setiap pencarian yang kita lakukan itu adalah sesuatu yang harus kita cari bagi melengkapkan diri kita sebagai insan yang kita sendiri tidak tahu, bilakah atau bagaimanakah kita akan menjadi lengkap(walaupun kita sedar setiap manusia itu tidak sempurnak kejadiannya). adakaha kita juga mencari dan terus mencari hingga kita menemukan sesuatu yang kita rasa puas??hurmmm

   aku pernah merasakan pencarian yang berlaku itu, dalam pencintaan, dalam kehidupan dan dalam setiap detik waktu dan masa. apa sebanrnya ayang aku inginkan dalam pencarian kadang kala aku sendiri tidak tahu..namun aku hanya mampu untuk tersenyum kerana bagi aku pencarian itu harus dilakukan, bukan untuk mencari kesempurnaan, tapi untuk menilai diri dam menjadikan diri lebih baik dari sebelumnya..dan kadangkala suatu pencarian itu menberi aku kesakitan, kekecewaan dan hampa, namu itu salah satu cara untuk aku menilai diri..dengan mencari. menyebut tentang pencarian, ada sedikit cerita tentang itu ..huhuhu tapi ini apa yang harus difikirkan..cerita tentang seorang pelajar dengan cikgunya, mungkin ada yang pernah mendengar cerita ini, tapi aku ulangkan balik..mari:

ceritanya bermula apabila seorang pelajar pergi menemui cikgunya kerana kebingungan dalam pencarian dalam hidupnya, semasa berada di bilik guru bersama cikgunya...

pelajar  : cikgu, saya ada satu soalan yang berkaitan dengan cinta, bolehkah cikgu memberi jawapan yang        setepat-tepatnya...
cikgu    : hurmmm, saya akan cuba, apakah soalan yang ingin kamu tanyakan??
pelajar  : cikgu..bagaimana saya mahu mencari sesuatu yang terbaik dalam hidup saya??bagaimana saya hendak mencari cinta untuk saya??, saya masih lagi mencari cikgu, namun sukar untuk saya menjumpainya, bagaimana yer cikgu??
cikgu    : beginilah , saya mahu kamu pergi ke padang sekolah disana, carikan saya sehelai rumput yang kamu rasakan ia benar-benar cantik dan menarik perhatian, lepas kamu mejumpainya, datang semula bertemu dengan saya..mulakan pencarian kamu di hadapan padang itu hingga kehujung, tapi ingat,setelah kamu menuju kehadapan,kamu tidak boleh berpaling kebelakang lagi..
pelajar  : (kebingungan) apakah kaitan dengan rumput itu dengan soalan saya cikgu??
cikgu    : buat dulu apa yang saya suruh, nanti saya akan jawab persoalan kamu itu..

pelajar itu pergi ke padang dengan hati yang tertanya-tanya dan dengan sayu misi, mencari rumput yang paling cantik dan menarik bagi beliau...selang beberapa hari kemudian beliau kembali semual ke bilik cikgu berkenaan.

cikgu    : owh kamu, bagaimana , sudah ketemu rumput yang saya minta kamu cari itu??
pelajar  : maafkan saya cikgu, saya telah cuba untuk mencari, namun saya gagal, kerana semuanya kelihatan cantik bagi saya, dan saya tak dapat menilai yang mana harus saya ambil...
cikgu    : itulah sebenarnya  jawapan dari soalan kamu tempoh hari...

moral of the story is:
kita selalu ingin mencari sesuatu yang dapat memuaskan hati kita, namun tanpa kita sedari kita sebenarnya telah kehilangan banyak sangat peluang atau benda yang sememangnya adalah yang terbaik untuk kita. berbalik kepada cerita di atas tu, ibaratkanlah padang itu adalah kehidupan kita dan pelajar itu kita dan waktu dia mencari rumput itu adalah masa hidup kita, apa yang dapat kita ambil dari cerita tersebut?? seandainya peluang yang ada seperti rumput dipadang itu, sudah tentu pencarian kita dalam hidup tidak akan pernah selesai, kita sendiri akan merasakan bahawa kita masih belum menemui sesutu yang bernilai dalam hidup bukan.. seperti pelajar tersebut, sebenarnya dia telah kehilangan banyak rumput cantik kerana keegoan dalam pencariannya, dia tidak sedar sebelum ini dia telah menemui rumput yang cantik namun kerana keegoannya. dia terlepas dek syaratyang ditetapkan oleh cikgu dia, seperti kehidupan yang sebenar..masa itu berputar dan tak dapat di ulang balik walau sesaat..dan dalam menjalani kehidupan kita, mungkin kita telah kehilangan banyak benda yang sememangnya adalah milik kita..ki..ta tak pernah tersedar sehinggawaktu lampau menyerdarkan kita.namun adakahkah ianya dapat dikembalaikan semuala setelah ia menjadi sejarah??mungkin boleh..namun peluang ke-2 tidak semestinya dalah peluang terbaik untuk kita..namun boleh jadi itu adalah peluang yang terbaik..jadi walaupun kita masih mencari dalam kehidupan ini, dan kita tahu yang pencarian itu tidak akan selesai sehingga kita menghembuskan nafas terakhir..namun ,bijaklah dalam menentukan keputusan..kerana hanya kita yang tahu apa yang terbaik untuk kita...fikir-fikirkan bersama..dan anda yang tentukan


Tuesday, May 3, 2011

menyakiti dan disakiti

cinta..apa sebenarnya cinta yer??ada sapa-sapa leh bagitahu tak??kata orang cinta itu mainan perasaan yang selalu hadir dalam jiwa adam dan hawa..betul kew?? dan mengapa cinta tu datang secara tiba-tiba, sampai kita sedar dan tidak sedar menyakiti dan disakiti..seperti sekarang saya disakiti disebabkan cinta dulu, dan kini saya menyakiti sebab cinta juga, mengapa yer??hurmmm persoalan yang seharusnya ada jawapannya,,tapi apakah jawpannya??

macam apa yang etrjadi malam ni. saya menyakiti seorang kawan yang saya kenal dalam laman sesawang sosial. hanya mahu berkawan dan menanbah kenalan sambil mencari..hehhehe tapi tak sangka pula ada benda lain yang terjadi..di sanggup untuk berterus terang yang dia menyintai saya dan mula menyukai saya. terkejut dibuatnya.yer la selalu rasa tak mahu dah bercinta kerana disakiti dulu..dan apa yang tak percaya juga adalah masih ada yang sanggup jatuh cinta kat adam yang dilebalnya bodoh..cinta membutakan mata seseorang dan memekakan telinga sesiapa saja..aki rasa bersalah kerana terpaksa menolak cinta  sang hawa ini, sungguh menyesal tetapi itulah rasanya keputusan yang harus aku buat, mungkin aku juga patot mengakui yang aku juga sayang si hawa itu, namun sayangku tidak bermakna aku juga menyintai dia..aku selalu berpegang pada satu prinsip hidup bila berkaitan dengan bab cinta, iaitu aku meyukai ramai orang namun aku hanya menyintai seorang saja..hurmm tah la susah nak cakap bila cinta hadir dalam hidup..susah-susah..

kepada si hawa tu..maaflah bila saya menolak cinta awak, saya tahu  saya telah menyakiti awak. saya tahu keputusan ni awak juga terima dengan baik kan...sesungguhnya cinta itu bukan milik saya kerana cinta itu masih ade orang yang selayaknya menerima cinta itu....saya juga mengerti bahawa saya tidak layak untuk dicintai dan disayangi..maaf la jika saya sudah melukakan hati seorang hawa ... hurmmm

masih tertanya dalam benak saya, adakah perlu untuk bercinta dan merasa dicintai jika hanya untuk disakiti dan menyakiti??puaskah hidup manusia jika dapat merasai cinta??apakah yang perlu kita perhatikan jika kita masih mahu merasa dicintai??banyak persoalan yang berkaitan dengan cinta dan sesuatu perkataan dari sang hawa itu membuka minda saya dam menimbulkan persoalan yang tidak terjawab..sungguh pedih bila kita terpaksa menolak ..hurmmm sedih dan sakit juga. entah la susah untuk memberi penjelasan tentang hati perasaan tetapi yang pasti, jika kita terlibat dengan sesuatu yang dipanggil "CINTA", kita harus bersedia untuk menyakiti dan disakiti.....hurmmm CINTA

Saturday, April 23, 2011

hati merindu kepada yang lama

    rindu, apakah sebenarnya rindu yer??selalunya rindu dikaitkan dengan perasaan sayang kepada sesuatu..betul kot...kalau kita benci takkan kita rindu kan??tapi tak boleh jadi juga sebab aku sekarang merindu kepada sesuatu yang aku benci..hurmmm napew yer??ada banyak benda yang aku benci tapi aku rindu....hem pe kata aku tulis benda-benda tersebut..jommm


  benda yang pertama ialah my ex-girlfriend..dah lama putos, dah setahun lebih kot lau tak silap(xsampai ag kot sbb putus sehari sebelum raya tahun lepas)hurmm..tapi sekarang aku merindui dia..walau hakikatnya aku memang sangat-sangat-sangat sayang kat dia..yer la bila dah bercinta dulu.dah pasang niat nak wat dia sebagai teman hidup sampai nafas yang terakhir..namun semua tu tinggal angan2 belak..hurmmm...aku tak pasti mengapa kami berpisah tapi yang aku tahu semua tu salah aku..tak beri perhatian kat dia..padam muka aku...sekarang aku merinduinya dalam benci...hurm...kalau dia boleh baca, mau je aku nak cakap..."abg minta maaf kat sue, abg tahu semau salah abg...sayang abg nak kita kembali seperti dulu...tapi....."tapi semuanya dah tinggal kenangan yang amat memilukan walaupun masi ada harapan yang disandarkan..selama kami berpisah pun aku ada la merisik khabar  tenatng dia..hehehe dan khabar yang baru aku dapat tahu dia dah ada pengganti..cepat bona..sedangkan aku masih tercari-cari dan sedang berusaha melupakan cerita lama...hurmmm..susah wei nak melupakan dia kekasih pertama...

  benda yang kedua yang aku benci tapi rindu ialah...persatuan yang aku tinggalkan...sebenarnya bukan benci kat persatuan tu tapi benci kat sekap sesetengah ahli persatuan tu(dan sekarang dah ade jawatan pula)..bukan kata benci sangat..tapi dah depa tak suka aku, so aku keluar la..walaupun hati ni berat nak keluar tapi keputusan telah dibuat...aku tak tahu ni keputusan yang betul atau tidak..just right now i thing it wrong dicision..hurm..aku rindukan tugas lama aku..yer la 2 tahun dalam persatuan tu, aku ditugaskan wat tugas tu jew(sampai xde pangkat dah nak taruk kat aku..hehehhe) setiap kerja yang berkaitan dengan fizikal dan teknikal, dah tak perlu cari orang nak handle, asal ade even dah xde nama lain dah yang pegang bahagian tu..hanya nama MUHAMMAD FAZRI jew yang diberi tanggungjawab..kekadang fedup gak tapi bila dah serasi dengan tugas tu,,,raasa dah seronok..hurm menyentuh tentang tugas TDF(nama singkatan), tugas tu berat juga la,penat dan meletihkan, namun bialsesuatu pekerjaan yang dibuat tu memberi keseronokan, semua tu hilang disebalik senyuman kepuasan..tapi apakah daya setiap tugasan yang aku buat cam tak dihargai(malah aku dibenci ade la) hurmmm susah nak puaskan hati manusia..dan keputusan yang aku buat aku keluar dari persatuan..benci dengan sikap mereka(dulu takpe sbb sama darjat tapi sekarang depa dah pegang jawatan dalam persatuan, asenya lau lawan aku gak yang kalah, so keputusannya, aku tarik diri). dan sekarang dah hampir satu bulan..aku merindui tugas aku dalam persatuan tu..sehingga sekarang aku ambil berat tentang persatuan 2(kadang-kadang menyibuk dalam hal persatuan, yer la sebab dah terlalu sayang kat persatuan...), walaupun aku takde jawatan malah takde kena-mengena dah dengan persatuan tu, tapi sekarang aku ambil berat tentang persatuan tu macam aku kepala dalam persatuan...hahaha tapi...aku rindukannya...serius aku cakap aku rindukannya....


   asenya aku gtau 2 ni jew la yer..agipon banyak yang aku pendam sal benci nih..malas nak keluarkan nanti takot jadi bom nuklear..ihhihiihhi....ok lah..lau ade sapa-sapa yang baca(mungkin ade ahli persatuan 2 sendiri yang baca), cuma satu jew nak cakap..seandainya kita menyintai apa benda yang kita ada, janagn sia-siakannya, dan kadang kala jangan mengalah dengan situasi tapi cuba untuk mengawal situasi, akalu gagal, pilihan terakhir adalah berundur....tapi make sure pilihan berundur itu yang terakhir...kalau tidak adakan wujud penyesalan di hari muka...macam aku sekarang....

Sunday, April 17, 2011

salahkah jika mengucapkan terima kasih??

salahkah jika andan mengucapkan terima kasih ??? persoalan yang selalu bermain difikiran aku semasa aku menjalankan sesuatu tugas yang diberi...aku bukan seorang manusia yang suka di beri penghargaan atas segala usaha yang dicurahkan..namun aku juga akan terkilan seandainya segalak kerja aku bukan di ucap tertima kasih tetapi di benci seluruhnya..hurmmm...ade cerita disebalik itu...meh nak cite..

aku ni bukan seorang yang pandai menolak segala kerja yang diberi..andai aku boleh buat akan aku buat tetapi andai aku xtahu, aku akan buat juga..walaupun ia agak susah..bak kata hidupku aku susah nak katakan "tidak" ... tetapi sesuatu yang telah membuat aku berasa terkilan dan kecewa..sehingga aku terpaksa membuat keputusan yang di luar jangkaan aku dan aorang lain)walau pun sehingga hari ini aku measih merasakan adakah keputusan yang aku buat itu betul atau tidak). dek kerana keputusan itu, ia telah menjejaskan sedikit sebanyak rutin kehidupan harian aku..mungkin ramai yang tertanya-tanya 'kenapa", jawapan yang aku takkan kongsi..cukuplah sekadar menyatakan aku terkilan dengan sikap kalian , itu sahaja....

baiklah kisahnya bermula bila aku mula melakukan sesuatuy tugasan yang diberi..akan aku lakukan walaupun letih kadangkala menyapa..kekadang sampai mengabaikan pelajaran kerana ingin menyiapkan tugasan yang di amanahkan itu..tapi, apa yang aku dapat adalah kebencian bukan terima kasih...mulanya aku tidak perasan dan tidak ambil peduli, tapi keadaan kebencian itu menjadi semakin besar dan aku mula berfikir..apakah salah aku yer??...dan semuanya terjawab bila berlakunya pertukaran tapuk peneraju...akuy bukan lah gila kuasa hingga hendakkan jawatan besar, but jawatan kecil pon nama tak disenarai, aku ok jew tak de la nak kisah sangat..tetapi mungkin takdir aku sudah menamatkan kontrak aku untuk berkhidmat dengan mereka..aku terpaksa akur..mula membuat keputusan nak keluar ditanya dengan bertubi-tubi soalan(kononnya nak mengambil berat padahal melonjak kegembiraan). aku dah keluar dengan cara baik..dengan bagitahu merekatapi mereka memperlekehkan keputusan aku...memang susah nak menghormati keputusan yang aku buat..sedangkan dulu aku buat je apa yang depa suruh aku buat tanpa sebarang kata tidak pon..kenapa yer??adakah mereka ni buta hati atau memnag bodoh???cukuplah aku menjadi kuli yang tidak pernah dihargai..jika depa mendengar..mesti depa fikir, bila kami tak hargai kamu??kami hargai kamu..apa yang patut aku jawab ialah..taik kucing hang...memang hargai aku tapi hang tak pernah berterima kasih pown..langsung tak pernah...kamu semua benci sebab sikap aku kah??lkalau benci jangan simpan tunjuk kat aku jangan sampai ade sesuatu program, kamu semua tunjuk..lau ade program dengan budak-budak sekolah, kaum tunjuk..kamu ingat aku tak malu ker???kamu selalu kata jaga air muka persatuan..tapi kamu lakukan untuk aku x jaga air muka aku pon..kamu ingat aku hidup dengan persatuan yang sara aku ker??pikir la wei...bila aku nak keluar jew..sibuk ajak balik, pastu buat2 tanya nape nak keluar??merajuk ker??apa lah.. pergi jahanam la wei...aku tak marah bila aku dibenci..tapi bila kebencian korang tunjuk dengan adenya program..yang tua aku malu..jadi jangan nak sibuk tanya-tanya mengapa aku nak keluar..kalu rasa hilang dah balaci korang..korang retrut la lagi 10...biar depa buat kerja kat korang...

aku tak pernah berfikir hendak keluar sebenarnya, tapi aku dah tak tahan dengan perangai "kacang lupakan kulit "korang dan lau lebih tepat lagi aku leh cakjap korang ni ibarat "kucing makan  anak"..korang fikir lah sendiri..maaf la kalau bahasa kat sini terlalu kasar,tapi ini lah apa yang aku rasa bila korang dah lupa dengan perkataan terima kasih tu...dan sekali lagi aku bagitahu yang aku tak akan kacau lagi urusan persatuan korang, takkan jadi kuli tuk korang lagi dan aku dah malas nak fikir sal korang ag..maaf la aku dah 100% keluar dari persatuan korang.....9dan sempat lagi aku minta maaf walaupun aku tak buat pe silap pun,tapi tak pe la....)..cuma satu je aku masih berfikir sekarang..SALAHKAH JIKA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH untuk setiap pekerjaan aku, dan jaga air muka aku sedikit???korang jew yang ada jawapan 2...

Wednesday, March 30, 2011

sudah tiba masanya

   jika kita melihat masa,ruang dan waktu, semuanya ia adalah sesuatu yang dijadikan untuk manusia berfikir tentang kebesarannya. begitu juga dengan manusia dan masa, ia adalah sesuatu yang komplikated untuk dijelaskan..hanya yang esa ada jawapannya. hari ni bukan ingin berbicara tentang sebab waktu itu dijadikan, tapi aku ingin bincangkan tentang waktu itu adalah guru yang baik untuk manusia. kenapa??? sebenarnya pepatah ini selalu aku gunakan untuk mengelak dari menjawab soalan yang memang aku ada jawapan namun jawapannya menyakiti orang lain. aku sebenarnya ingin menbuka suatu cerita tentang pengalaman hidupku tentang ini. hurmm, bukan ingin menyatakan kekesalan atau membuka bekung didada atau bukan untuk riak atau takbur, ini cuma pengkongsian apa yang aku alami jew..
  
   cerita pengalaman yang pertama ialah bila aku menyertai sesuatu aktiviti atau persatuan di universiti ini. bukan ingin mengatakan bahawa aku ni seorang yang rajin atau apa cuma sikap aku yang sukar untuk menolak sebarang tugas yang diberi menyebabkan aku selalu diberi tugas tugas yang sama..tugas berat.aku bukan hendak menrungut tapi kekadang merasakan segala tugas aku itu tidak dihargai. ada juga seketika tugas yang diberi itu tidak diajar terlebih dahulu dan bila aku melakukan kesilapan, bukan tunjur ajar yang diberikan malah aku dimarah. hurmmm, namun aku tidak pernah hendak memarahi atau menyatakan kebencian aku pada sang pemarah itu . aku sendiri sebenarnya tidak suka untuk marah kat orang lain dan aku selalu "melembutkan" perasaan ini pabila berkalu sebegitu.dalam persatuan atau aktiviti yang aku join, segala tugas aku dilihat semakin hari semakin tidak dihargai, bukan hendak segala apa yang aku lakukan itu dihargai dengan memberi pengiktirafan atau hadiah, cuma cukuplah sekadar menghormati tugas aku itu. aku pernah juga terfikir sejenak, oleh kerana aku dilihat hanya mampu menjalankan tugas, mereka merasakan pemikiran atau idea aku tidak laku.dan kadangkala aku dilakukan sebagai kuli. tapi sikap aku tidak menganggap apa-apa bahkan ia menjadi suatu permainan dalam hidup aku..mengapa yer..mungkin satu sebabnya aku tidak pandai menilai seseorang, yang mana ikhlas ingin bekerja dengan aku atau hanya mahu menggunakan aku untuk mejadi kuli mereka. kekadang timbul juga kesedihan dalam diri ini jika aku melaksanakan tugas namun masih ada juga yang tidak puas hati dan membenci aku..xsalah membenci aku namun apa yang aku lakukan itu janganlah dibenci. aku juga manusia yang tak perlnah lari dalam melakukan kesilapan. mungkin sudah tiba masanya untuk aku berfikir tentang diri sendiri bukan lagi berfikir untuk orang lain. kerana rasakan sia-sia saja aku memikirkan orang lain sedangkan mereka tidak pernah untuk memikirkan perasaan aku. aku selalu menjaga perasaan mereka namun mereka??hurmmm. ye aku perlu berubah demi kihidupan aku. aku perlu tegas dan perlu menilai sesuatu itu dengan baik bukan hanya menerimanya terus..

     satu lagi cerita tentang seorang yang aku.... ok la sebenarnya aku suka kat dye..dah lama dah cuma xnak gtau sebab aku nak kawan dulu dengan dye..dulu aku kenal dia nih baik jew. ...tapi masa mengubah segalanya kan..rasa dia berbeza dari dulu dan kini, cukup2 berubah. dulu aku rasa tenang jew bila bersama dye tapi kini rasa macam da sesuatu yang tidak kena. kekadang dia juga menunjukkan kelakukan yang aku sendiri t ak dapat terima. aku tak kisah sangat jika itu hanya melibatkan dia..tetapi kekadang aku....hurmmm tak tahu la nak cakap cam ner..sekarang lebih banyak perkara yang dia buat tu membuatkan aku tidak selesa dari selesa.. aku tak tahu la nak cakap pew..mungkin ni lah waktnya kan..selama ni aku selalu menjaga perasaan dia, bila dia rasa semangatnya jatuh, aku cuba nak naikkan semangat dia.. namun kini aku rasa benda tu macam tak berbaloi lak..entahlah, aku xpernah nak cakap kelemahan dia walaupun banyak kelemahan yang dia ada, aku tak cakap..dulu aku rasa gembira jika dapat berbual dan berkongsi masalah dia, tapi kini aku rasa aku tak perlu lagi ada untuk semua itu, dan kekadang kelakuan dia macam tidak pernah cuba untuk menjaga perasaan ak. aku cam biasa la, tak nak tunjuk just buat tak tahu sahaja la. hemm susah  juga la jika berkawan lau cam nihh. dia cam cuba untuk menjaga status dia, yer la aku pun rasa cam sangat2 tersinggung jika ayat 2 diulang lagi. tu yang sekarang aku dah macam x berapa nak rapat dengan dia. hurm..maaf la jika aku dah buat kamu tak selesa...


     namun kini aku mula sedar, dan berdasarkan kepada pengalaman aku , aku sedar yang aku perlu berubah. dan kini tiba masanya untuk aku memikirkan tentang diri, perasaan dan kehidupan aku dari ak u memikirkan orang lain. mungkin sedikit kejam namun ini lah langkah yang aku rasa wajar untuk aku ambil. jika ada yang tersinggung selepas ni, maaf la sebab aku dah letih menjaga perasaan orang lain.

   

Saturday, March 5, 2011

aku manusia biasa

    apa sebenarnya manusia ini???adakah kita masih mencari erti sebenar tentang manusia??baiklah disini aku bukan mahu membicarakan tentangapa sebenarnya erti manusia atau apa itu manusia, cuma aku mersyukur di lahirkan sebangai manusia. dan  sebenarnya bukan manusia jika ia tidak pernah melakukan dosa, tak pernah melakukan kesilapan dan xpernah menyakiti orang lain. ini adalah kontek dari penciptaan manusia biasa... ada manusia yang tidak pernah melakukan dosa, kesilapan dan tidak pernah menyakiti orang tapi itu adalah manusia yang tin ggi darjatnya...dan kita sebagai manusia biasa  perlu sedar bahawa kita xkan lari dari itu..

     hurm sebenarnya manusia  mempunyai seribu satu perangai, sikap, tahap pemikiran dan juga perasaan. macam aku sendiri, ada sikap aku tersendiri dan sikap aku kekadang telah cuba di ubah oleh orang sekeliling yang baik dengan aku(atau di katakan disini sahabat). namun kekadang aku juga harus bertindak seperti aku, menjadi diri aku. aku faham sahabat sekeliling aku cuba untuk membentuk aku supaya aku tidak melakukan kesilapan yang aku sendiri tidak mampu untuk melihat atau mencari. aku juga bersyukur kerana di any=ugerahkan sahabat seperti ini... tapi kekadang cara mereka menasihati aku juga ada silapnya.. betul setiap apa yamh ingin dinasihatkan itu adalah kesilapan aku, namun ada kalanya aku sukar nak menerima, entah.. kekadang kesilapan yang aku lakukan itu di dorong oleh persekitaran. sahabat aku memberitahu salah tindakan aku seperti itu, namun adakah mereka berfikir seperti apa yang aku fikirkan pada masa itu??
kekadang aku juga merasa diri hina sangat bila melakukan semua itu, marah kawan, tidak dapat mengawal perasaan ak, dan bertindak diluar kawalan aku sendiri, tapi akah aku mahu melakukan semua  itu??TIDAK!!!

      kekadang aku muak hidup seperti manusia yang hanya mahu menjaga perasaan orang lain sedangkan perasaan aku tiada siapa yang mahu jaga, dan kekadang aku rasa sudah cukup masa yang aku menunjukkan sikap biasa aku... orang melihat aku senang untuk di sakiti..dan aku hanya biarkan sahaja..kekadang aku memikirkan dan aku cuba untuk tidak menjadi sifat aku yang buruk itu., namun semua itu selalunya berlaku diliar jangkaan aku...manakan biisa mecurah petrol ke apai yang marak...dan kekadang api itu juga  jika di curah petrol xmahu marak kerana terfikrkan apa yang bakal terjadi jika ia marak namun sifatnya menjadikan ia seperti itu....aku juga manusia biasa yang kekadang dikawakl oleh perasaan dan aku merasakan syukur jika ada yang ingin membetulakan aku, namun adakah  dapat aku merasakan itu patut????hurmmm

Friday, February 25, 2011

kacang lupakan kulit

    sekarang sebenarnya sudah hampir seminggu PRK berlangsung....hurmmm kalau sebelum nihh sibuk dengan PRK untuk kawan2..tapi sekarang semuanya legang...yang telah memang (bukan semua) tak nampak batang hidung pown..yang kalah selalu terserempah. tapi semuanya memang sudah dijangka... bak kata pepatah "habis madu sepah dibuang' atau lebih indah lagi atau yang kena ag dengan situasi ini "KACANG LUPAKAN KULIT". BPB sebenarnya bukan ingin mengatakan kepada sesiapa..bukan ingin mengata calon yang menang ataupon yang kalah..tapi xkan la bila maukan kita merayu, ari2 datang bilik pown xpew tapi bila dah xmo dibuat cam sampah...jumpew tegor pon x nak...dah cam x kenal dah..sedangkan bila kita wat kerja untuk dia 2, selalu bergurau..sembang walaupun hanya sejam jumpew tapi sembang macam kenal dari kecil.....bukan nak mengatakan diri tidak dihargai, tak mahu semua 2.. cuma bila dah abez bertanding 2 jangan la SOMBONG meninggi langit.... sebenarnya sukar nak cari kawan yang betul-betul akan bersama dengan kita tak kira susah ataupun senang.... yang banyak hanya mahu pada waktu mereka suah tapi bila dah senang lupa kawan.

       Sebenarnya cerita di atas nak menceritakan  seseorang yang BPB kenal masa tengah bantu member berkempen.. dia pon seorang calon juga... kenal pown sebab tengah pasang banner tu , dia datang, minta tolong untuk pasangkan banner, melihatkan dia datang dengan tidak berteman... saya dan geng lain tolong la.. masa pasang dia mesra giler la dengan kami semua, padahal BPB baru kenal dia sejam jew..fuh cakap macam dah kenal lama la... ingatkan dia nih mesra dan peramah, yer la sejam leh borak mesra cam tu... niat ikhlas nak tolong kerana kami tidak terikat dengan mana-mana ideologi, prinsip kami tolong kawan jew.....tapi bila dah siap pasang banner 2..boleh-boleh aje dia terus pergi tanpa nak ucap terima kasih...bukan berharap tapi bila dah orang tolong 2...pandai-pandai kita la... kami ok jew tak de la kata nak marah kew pew..tapi terdetik gak nak dengar ucapan 'terima kasih" tu....ok masuk hari kedua kita owng berkempen, ada juga la banner dia diminta tolong untuk dipasang..tak pew kami x kisah..alang-alang berkempen baik berkempen habis-habisan kan..masa berkempen sudah habis....time mengundi pula....pabila keputusan di umum, dia tak bernasib baik sebab kalah tipis...habis bab PRK...sekarang bab lepas PRK lak...

          masa tengah makan dekat sebuah cafe, ditakdirkan allah kami bertemu dengan dia... mula-mula memang tak perasan dan kami juga merasakan dia tak perasan... so habis jew makan kami terpandang dia...biasa la takkan nak tegur terus masa makan kan..jadi kamu berborak sambil mengusik dia yang tengah makan.. bukan jauh cuma berebelahan meja saja... kalau di usik pasti akan berpaling kan..tapi dia tidak..... buat bodoh jew sambil makan...mulanya kamicuma mengusik sekadarnak menarik perhatian dia jew tapi bila dah jadi cam tu kami terus memerli dia dengan cara menyindir.....hurmmm memang sikap dia atau dia saja jew macam seorang pekak dia wat tak tahu.....hahhahah memang sedikit "hot"....


        sebenarnya kami buat kerja hari itu bukan nak di hargai sangat..cukuplah jika berjumpa bertegur sapa...ini tidak buat tak kenal pula...tetiba jew rasa nasib baik la dia kalah..kalah pon dah sombong dan bongkak cam tu , bila di angkat jadi pemimpin nanti tak tau la cam ner perangai dia...kami pown tak tau lagi nak cakap apa, cuma jalan terbaik, angkat kaki jalan dari duduk kat situ dan melihat perangai kebongkakan dia tu.. menyampah, meluat , entah apa lagi yang akan kami rasa....




p/s : tak payah la tunjuk kesombongan tu, tidak rugi kalau menegur orang yang pernah menolong kita, jangan jadi kacang lupakan kulit...jom fikirkan bersama

Monday, February 21, 2011

pemimpin

       pemimpin???terpimpin???dipimpin???memimpin??? jika semuanya mendengar atau membaca perkataan tersebut..apa yang anda fikirkan?? ya semuanya berkaitan dengan pimpin atau nejadi ketua atau kepala dalam sesuatu organisasi.. alhamdulillah sekarang dalam masyarakat, terlalu ramai orang yang ingin menjadi pemimpin, tapi adakah semuanya layak???owhhh memang semuanya layak kerana manusia sendiri dejadikan di muka bumi ini untuk menjadi khalifah...tapi adakah pemimpin sekarang mempunyai kretiria-kretiria yang diinginkan???atau adakah sekadar mahukan populariti dan pangkat sahaja??? saya tidak mahu membincangkan "pemimpin" ini dalam kontek yang besar, cukup sekadar di peringkat siswazah di universiti. saya juga seorang pelajar yang juga mempunyai keinginan untuk menjadi pemimpin..tapi saya juga terfikir, adakah jika aku menjadi pemimpin, aku boleh memimpin orang-orang dibawahku???adakah aku mampu memikul tanggungjawab yang besar ini???

     baiklah...selama tiga hari ini saya juga terlibat dalam melobi atau memjadi jentera pilihan raya kampus(walaupun tidaj sebagai jentera tetap). dan sepanjang pilihan sesi ini berlangsung dan di akhiri dengan rapat umum yang baru berakhir .. banyak dakyah-dakyah dan isu-isu universiti dan isu-isu berbangkit yang telah diutarakan. pelbagai menifesto-menifesto yang dicanang sampai ada di antaranya tidak masuk akal... kadangkala saya tergelak dan terfikir..dakah semua calon mempunyai kretiria yang di inginkan sebagai pemimpin atau hanya mengejar gelaran Majlis Perwakilan Pelajar(MPP). saya bersa gembira jika melihat semangat pelajar universiti sekarang yang berkobar-kobar dalam emperjuangkan hak mereka, namun ada juga terkilannya kerana ada juga segelintir mereka meninjukkan "kebodohan" mereka. mana taknya, ada isu yang dimainkan merupakan isu yang tidak masuk akal, lapok dan kadangkala ia merupakan isu yang hanya sekadar provokasi sahaja. pabila melihat calon-calaon mengutarakan pandangan mereka ada juga yang lebih yakin dengan ucapan mereka dengan menunjukkan bukti-bukti dan ada juga yang yang mengutarakan pandangan mereka tanpa mengkaji dahulu isu-isu yang mereka war-warkan...adakah kita mempunyai pemimpin yang betul-betul mempunyai krebiliti sebagai pemimpin??

      baiklah apabila disentuh dengan rapat umum yang berlaku di universiti yang saya belajar, sebenarnya saya begitu sedih, mingkin ia juga berlaku di universiti-universiti lain di Malaysia ini, namun apa yang nyata ialah, siswazah yang ingin menjadi pemimpin ini sebenarnya "tidak menyiapkan diri mereka sebelum berperang". mengapa saya berkata begitu??? kita semua tahu yang gelanggang rapat umum adalah salah satu tempat untuk kita memperlkenalkan diri dan menyatakan menifesto kita, dan disana juga kita akan berhadapan dengan pelbagai perangai mahasiswa.. yerlah kalau yang pro-mahasiswa itu dengan cara mereka,aspirasi juga dengan cara mereka, namun mereka sebenarnya mempunyai satu tujuan, menyokong calon mereka dan membuat provokasi terhadap calon lain..namun, mengapa bakal calon yang ditasa yang berucap tidak mampu untuk mengawal emosi mereka??adakah mereka lupa yang mereka perlu menyiapkan diri dari segi mantal dan fizikal sebelum mereka melangkah masuk ke gelanggang rapat umum??? mengapa apabila di provokasi oelh penyokong-penyokong yang ada di bawak mereka terus naik angin dan melakukan sesuatu perbuatan atau meluahkan perkataan yang tidak riasonal??adakah ini pemimpin yang kita cari?? hem...sedih...saya melihat semua ini dimata seorang peyokong..dan saya juga telah merasai beban yang ditanggung sebagai pemimpin seandainya tidak mempunyai persediaan yang lengkap.

       mungkin saya juga tidak mampu untuk memegang jawatan dalam Majlis Pewakilan Pelajar, hal ini bukan kerana saya takot atau merasakan diri ini tidak layak, namun sering kali saya terfikir adakah saya mampu untuk memikul tanggyngjawab yang diamanahkan itu dengan sempurna??kepada pemimpin dan bakal pemimpin...fikirkan lah , jika anda merasakan menjadi pemimpin itu popular..jangan teruskan niat anda untuk menjadi pemimpin..kerana anda mampu merosakkan diri anda dan orang lain..namun jika anda yakin dapn percaya anda mampu memikul tanggungjawab itu..,teruskan...

Saturday, February 19, 2011

cinta....

       CINTA, apabila disebut tentang cinta, pasti ramai yangmengerti dan memahami erti yang tersirat dan yang tersurat tentang cinta. cinta selalu dikaitkan dengan perasaan sayang yang wujud dalam manusia. ramai di antara kita selalu mendambakan cinta yang sejati, cinta yang suci, ikhlas dan jujur. namun adakah kita juga tahu cinta itu sebenarnya racun dalam diam, penawar dalam kepahitan. bicara tentang cinta yang tidak akan ada kesudahannya dan kita sendiri akan mencari makna cinta sejati yang di inginkan dalam diri setiap manusia.

        Bila sahaja disebutkan cinta, apa yang anda bayangkan??? adakah perasaan yang romantis antara uda dan dara??? atau hanya mainan perasaan yang begitu indah jika disayang dan begitu melukakan bila ditinggalkan?? ada seungkapan cinta yang masih belum terukai..cuba hayati benar-benar dan fahami betul-betul apakah makna  yang tersirat di dalam puisi cinta ini, hayati dan fikirkan bersama :

 TOLONG BERIKAN AKU CINTA

pernah sekali aku memikirkannya,
setelah lama aku terluka olehnya,
namun kini ia kembali lagi,
mengangu hari2 sepiku...

ku terpandang kamu jauh disana,
senyum dan tawamu memikit diriku,
ingin aku kenali gerangan siapakah gadis itu,
membuka hatiku untuk bercinta lagi,
setelah aku menyepi dalam kedukaan lalu,

ingin sekali aku meyentuh cintanya,
ingin sekali ku beri hatiku padanya,
ingin sekali aku merasai kasihnya,
ingin sekali aku meluahkan apa yang ku rasa...

mungkinkah kau akan mengerti,
pandangan ku padamu kini ada tersirat,
gurau sendaku kini ada makna,
senyumku padamu ada maksud tersendiri...

duhai gadis yang mencuri hatiku,
adakah sudi kiranya aku menemanimu,
adakah layak kiranya aku ingin menyintaimu,
adakah peluang untukku mencurahkan kasihku...

wahai gadis,
kiranya bolehlah aku ingin mengisi ruang hatimu,
kiranya boleh untukku memberi cintaiku,
kiranya adakah peluang untukku meyintaimu...

duhai gadis,
berilah aku secebis peluang,
secebis harapan untuk menyanyangi mu,
secebis ruang untukku menyintaimu,
berikah aku peluang,
untuk meyintaimu,

duhai gadis,
tolong berikan aku cinta,
seandainya kau jua menyimpang perasaan itu,
agar kau akan menjadi teman kala hidup matiku...
mungkin semua akan dapat mengagak apakah maksud tersurat yang terdapat dalam puisi ini, atau semua akan melabelkan puisi ini sebagai "puisi jiwang". atau puisi yang bermain dengan perasaan. pada asasnya betul. pertama kali saya poskan puisi ini di nota facebook saya, ramai kawan- kawan yang memberi komen bahawa saya terlalu jiwang atau terlau jiwa lembut, namun tak siapa yang menanyakan, mengapa puisi ini dicipta. tujuan puisi ini diterbitkan bukan sebenarnya bersifat jiwang, cuma ingin melahirkan rasa duka, suka, pahit pedih dan rindu kepada seorang yang disayangi.. mengapa?? jawapannya mudah sahaja, kerana cinta.

        Sebut berkenaan dengan cinta, ada kisah yang ingin diceritakan, mungkin boleh menjadi santapan atau dijadikan ikhtibar kepada semua. ceritanya bermula bila si teruna berkenalan dengan si dara. si teruna yang rendah tahap keyakinan dirinya namun mahu memiliki si dara yang sangat jelita. namun takdir tuhan menentukan segalanya, apabila si teruna meluahkan perasaannya kepada si dara itu, perasaannya disambut dengan kata yang tidak menghampakan, namun hubungan cinta antara mereka tidak kekal lama kerana sikap si teruna yang lebih pentingkan kejanya sehingga kedangkala menyebabkab si dara rasa berkeseorangan. dan si dara pula yang selalunya sika dibelai dipinggirkan. teruna sedar akan kesalahannya,dan cub untuk menjelaskannya, namun salah faham telah berlaku yang dimana si dara telah tersalah anggap terhadap teruna itu dan akhirnya hubungan mereka berhenti sehingga sekerat jalan sahaja.

     Selama masa teruna itu tidak lagi mempercayai cinta kerana beranggapan cintanya hanya untuk si dara itu.. hari berganti hari, tahun berganti tahun, si teruna itu masih tidak dapat menerima cinta lain, sehingga suatu hari, si teruna bertemu dan berkenalan dengan seorang gadis didalam alam maya siber, cinta mula meresapi ke dalam hati teruna itu, dan dengan berani teruna itu meluahkan hasrat hatinya.. walaupun tahu risiko yang bakal di hadapi oelh teruna itu, namun dia nekad untuk menyatakan perasaannya terhadap gadis itu. dan keran butanya cinta, hubungan itu terjalin biarpun mereka tidak pernah bersua muka...
      cuba anda fikirkan sebalik cerita itu??? apa yang anda fikirkan tentang suatu perasaan  yang dipanggil CINTA??? anda tentukan