Monday, June 13, 2011

mencari sesuatu dalam hidup

  mencari sesuatu dalam hidup... berbicara dalam mencari sesuatu dalam hidup nih.. mesti ramai yang inginkan kejayaan kan??semau akan ingin merasai kepausan yang gemilang dan maksimum bila melakukan sesautu pekerjayaan. yup itu betul dan tepat sekali. ada yang juga meletakkan harga yang lumayan untuk sesuatu yang dikerjakan. macam insan yang masih belajar, mesti nak markah yang tinggi dalam setiap agsiment dan ujian yang dilakukan, kan. namun mungkin ada yang tidak sedar yang mereka juga salah dalam menilai sesuatu kejayaan. bagi yang bekerja , gaji yang tinggi adalah kepuasan, tol tak??betul sebab itu adalah keperluan dan tuntutan. dan aku disini bukan ingin membicarakan tentang gaji atau nilai. just nak ambil skop fikiran ak dalam melakukan tugas..it all about internship program.
   
   aku masih lagi terbayang kata-kata kekawan ku dulu, internship adalah laluan untuk orang menilai diri dan keupayaan kita, dan jika kita bagus, peluang pekerjaan juga cerah. dan di tempat aku menjalani internship juga ada yang berbicara begitu. betul tak salah tu. tapi aku puer fikiran adalah berbeza. dalam fikiran aku, yer aku juga mahu orang menilai untuk peluang pekerjaan yang cerah, namun aku juga mahu menilai dalam sudut yang lain iaitu, adakah ini jalan yang aku pilih. dalan LI ni banyak juga mengajar aku, dalam buat sesuatu pekerjaan tu, ada yang lebih beharga selain gaji dan pangkat, ianya adalah pengalaman..hahah mesti ramai yang gelakkan lau baca ni, but it is what i think when i do some work, hahah letih , emosi tergangu dan macam -macam lagi akan di alami bila kita melakukan kerja. namun dengan pengalaman yang bagus, kita akan dapat megawal semua itu dengan cara yang berkesan. hahah sebenarnya ada cerita hari ini . bekerja tanpa stress adalah yang paling baik. dan semua itu akan dapat kita lakukan bila kita dapat bekerja dengan orang berpengalaman dalam mengawal keadaan.

    cerita tentang agsiment yang dilakukan pada hari ini, hahah banyak sungguh pengalaman. dari pengurusan masa hinggalah dari melayan erenah keluarga talent, but semua jadi ok bila bekerja buakn dalam keadaan stress. walaupun tidak seperti yang dijadualkan hari ni, namun ia boleh dianggap satu kejayaan kerana, semua pulang dengan gembira walaupun masing-masing letih..eheheheh, itulah pengalaman, tabik to u bossi. dan semasa menjalani tugasan tersebut, mereka juga ada bercakap tentang gred, maklumlah ak hanya trenee, hanya mahu pass dalan LI ni. tapi agsiment hari ini memberi aku tanggapan baru, bukan gred yang perlu aku kejar, tapi pengalaman, memang kalau ditanya seua tak mahu fail dalam LI,tapi adalahkah Li mereka itu bermutu??adakah mereka belajar??itu persoalannya.aku ni lembab sikit namun bukan bodoh,dulu mungkin niat hanya nak A dalam LI namun kini aku sedar, walau aku fail sekalipon, if benda tu dapat mengembirakan aku dan aku dapat some input for myseft, naper nak pertikaikan result yang akan aku peroleh kelak kan??its more than result. justeru itu aku tak mahu dah nak mensia-siakan masa LI aku lagi. pejalanan LI aku dah sampai sebulan,dan aku harus belajar untuk mendapatkan seberapa banyak pengalaman.

(akan disambung lagi)

No comments:

Post a Comment